Introductie

Op deze pagina is informatie te vinden over alles omtrent mijn leven als wielrenner. Het bevat de laatste informatie en uitslagen mede als wedstrijdprogramma's en materiaal dat ik gebruik.

Ik ben Matthijs Eversdijk, wielrenner bij D.R.C. de Mol. Sinds ongeveer 2006 doe ik aan mountainbiken. Vanaf 2014 ben ik begonnen met de combinatie van mountainbiken en wielrennen. In de jaren 2011-2014 heb ik voor het Cube-Nutswerk mtb team gereden. Voor seizoen 2015 maak ik de switch naar het wielrennen bij de club D.R.C. de Mol.

Heb je vragen of opmerkingen, schroom dan niet mij een mailtje te doen via matt.eversdijk@gmail.com of contact mij via facebook.

maandag 18 augustus 2014

Ronde van Oost Vlaanderen

Ronde van Oost Vlaanderen U23

Video verslagen per etappte: hier

Etappe 1 - Adegem
We begonnen met een vlakke rit van zo'n 150km. Er stond een harde wind waardoor we in het eerste wedstrijduur rond de 47 km/h gem. reden. Rond de 70km begon de wind meer mee te spelen en ontstonden er veel waaiers. Samen met ploeggenoot Ian Richards kon ik de sprong maken naar de voorste groep van zo'n 20 man. Met deze groep reden we het lokale rondje op dat zo'n 11km lang was. Zelf had ik veel werk gedaan om de te proberen met de groep tijd te pakken op de rest van het peloton. Helaas moest ik dit bekopen toen een groep van 5 weg sprong bij ons en het tempo werd op geschroefd door EFC-Quikstep. Zij hadden geen renner mee en moesten het gat dus dichten.
Het tempo bleef verschrikkelijk hoog en in de stukken met tegenwind ging bij mij het kaarsje langzaam uit. 15km voor het einde moest ik uiteindelijk toegeven en de groep laten rijden. Ik was helemaal leeg en kon nergens meer aanpikken. Dit resulteerde erin dat ik in het peloton binnen kwam en flink tijd verloor. Een erg stomme fout waar ik flink van baalde, maar zo doende leert men...


Etappe 2 - Bazel
De kortste etappe van deze 5-daagse wedstrijd. 132km met 2 kasseien stroken en een finale met lokale omlopen. De wedstrijd starte in de regen en het was flink bibberen tijdens de lange neutralisatie. Vanaf km 0 ging het gas er gelukkig direct op en draaiden we snel warm.
De wedstrijd werd de hele dag gecontroleerd door de Lotto ploeg en een vlucht met zo'n 5 renners was kansloos. Het draaide uit op een massasprint waarin we onze sprinter Ian helaas niet goed genoeg konden bijstaan waardoor er geen topklassering in zat. Zelf werd ik deze dag 26ste.

Etappe 3 - Haasdonk
De beruchte etappe door de Antwerpse havens. Vooraf al aangeduid door onze ploeglijer Raymundo dat het wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn. Het bleek geen loze waarschuwing...
Door weer een regenachtige start waren de wegen spekglad. Op de eerste spoorwegovergang lag een groot deel van het peloton op de grond. De wedstrijd werd stil gelegd en na veel discussie mochten we weer verder rijden. Helaas moesten de spoorwegen nog enkele keren worden gepasseerd. Weer gingen diverse renners neer maar de wedstrijd mocht nu gewoon doorgaan.
Ikzelf en Ian zaten weer goed vooraan en konden door mee te draaien in de waaiers in de beslissende groep terecht komen. Dit was een groep van zo'n 40 man. We pakten al snel veel voorsprong op de rest van het peloton en konden gaan rijden voor de winst.
Omdat de sprintvoorbereiding de dag er voor zo slecht waren gegaan besloot ik dit vandaag proberen goed te maken. Veel werk opgeknapt en geprobeerd te voorkomen dat de 5 uiteindelijke leiders teveel weg konden rijden. Ik de laatste kilometer Ian naar voren gereden en vanaf de 2de positie de sprint voor hem aangetrokken. Een mooie beloning was zijn goede sprint naar een 3de plaast van het peloton en een flinke hug na de finish. Enerverend dagje met een mooi teamspel.

Etappe 4 - Massemen
Een van de twee dagen dat er ook beklimmingen op het programma stonden waaronder de Berendries. De koers werd hier echter niet gemaakt omdat er al een kleine kopgroep het ruime sop had gekozen. Deze groep werd gemakkelijk terug gepakt door de Lotto trein op zo'n 40km voor het einde. We zaten inmiddels op de lokale ronden die 11km lang waren. Het liep duidelijk weer uit op een massasprint en we hebben met de ploeg geprobeerd Ian hierin bij te staan. Hij kon zichzelf gelukkig prima handhaven en naar een 5de plaast sprinten. Ikzelf werd als 20ste geklasseerd. In de laatste kilometer liet ik mezelf te veel weg duwen waardoor ik de goede positie verloor. Iets waarin ik nog wat brutaler kan worden om zo mee te kunnen sprinten voor de ereplaatsen.

Etappe 5 - Herzele
De finale van de ronde van Oost Vlaanderen. Drie grote ronden van 35km met daarin twee beklimmingen met daarop volgende drie kleinere ronden van 15km over constant glooiend terein. '
Het eerste deel van de etappe een poging gedaan weg te rijden met 5 anderen. Helaas werd deze aanval snel geneutraliseerd door het peloton en de harde tegen wind. Iets later slaagden 4 anderen er wel in weg te komen. Zij kregen zo'n 2:30 voorsprong en in het peloton lag de rem er goed op. Half stilstaand werden de klimmetjes genomen tot ergernis van veel renners.
Uit het niets begon Colorcode-Biowanze echter volle bak te rijden met de hele ploeg aan kop van het peloton. Op dit moment zat ik ver achterin het peloton vrolijk op een energie reepje te knabbelen. Het peloton kraakte aan alle kanten en al snel moesten grote groepen lossen. Met in het achterhoofd dat als ik niet naar voren zou rijden ik hopeloos gelost zou worden en in de bus zou aankomen draaide ik de gashendel open. Met veel moeite kon ik door de wind na zo'n 5km aansluiten bij de voorste groep. Vlak voor de laatste beklimming in de 3de grote ronde.
Op deze klim was de Colorcode ploeg gelukkig flink uitgeblust en was het tempo goed te houden. Bovenop de klim was het moment om aan te vallen. Mijn motortje was goed warm gedraaid en ik sloop mee met een aanval van Jaap de Man. Met 5 man kregen we een klein gaatje en begonnen we te draaien. Helaas ging Jaap iets verder onderuit samen met een andere renner.
We bleven nog met 3 over dus. Met zo'n 56km te gaan over glooiend terrein met harde tegenwind leek het een onmogelijke opgave. Gelukkig waren we alledrie nog redelijk fris en konden we zo'n minuut van het peloton wegrijden.
Dit bleef tot het ingaan van de laatste ronde het verschil. De ploegauto's waren inmiddels achter ons gaan rijden en hielpen ons moraal hoog te houden met aanmoedigingen.
Het gaatje werd wel steeds kleiner  en met 3 km te gaan was het nog slechts 15sec. Gelukkig waren de volgende km's met de wind in de rug en ging bij ons het tempo weer omhoog... Zou het dan gaan lukken?!?

Op de laatste hellende strook sprong een van de andere jongens weg vanaf de kop. Ik zat derde wiel en gokte erop dat de jongen voor mij zou parreren. Helaas gebeurde dat niet en kreeg de aanvaller een gaatje. Met 2km te gaan had hij gewonnen spel en reden we voor plek 2. Door nog even goed samen te werken konden we het peloton afhouden. Vanaf de kop kon ik de sprint controleren en zo de 2de plaats veiligstellen.

Mooi om zo goed samen te werken met twee andere mannen en het hele peloton op afstand te kunnen houden. Alledrie waren we tevreden met het resultaat. Ikzelf had uiteraard graag gewonnen, maar met mijn eerste podiumplaats in een weg wedstrijd ben ik meer dan tevreden in mijn eerste serieuze jaar als wegrenner. Verder werd ik 34ste in het eindklassement en 9de in het puntenklassement.
Wie weet een mooi prelude voor meer moois...


Uiteraard dank aan de ploegleiding/begeleiding en de andere renners van de ploeg voor weer een leuke week!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen